DE GEDACHTENVERDRIJVER
De Historie van de Mondharp

PHONS BAKX

Nederlands standaardwerk over de mondharp


ISBN 90-5240-163-2
1992
uitgeverij: Hadewijch / VPRO
paperback-uitgave,
tekeningen en zwart-wit foto's
vooromslag: Karel C. Korfker
met bibliografie en discografie, 174 pag.
verlaagde prijs: euro 12,00 (inclusief porto)
_____________

De mondharp is een eenvoudig (volks)instrument, in de hippietijd zelfs populair, maar weinigen weten dat de mondharp ook een groot aantal diepgewortelde premuzikale betekenissen bezit in het mythologische bewustzijn van primitieve volkeren. Aan de hand van een soort wereldreis stelt de auteur van De Gedachtenverdrijver per cultuur de verschillende aspecten van dit mythische instrument aan de orde. Ook Europa passeert de revue. De cultureel-antropologische betekenis ervan krijgt daarbij de klemtoon. Met tal van foto's en illustraties ondersteunt de auteur zijn Historie van de Mondharp. - De titel De Gedachtenverdrijver komt van het Italiaanse scacciapensieri, wat de naam is die het instrument in de achttiende eeuw toebedeeld kreeg door de jezuďet Filippo Bonanni in zijn werk "Gabinetto Armonico".

Ter gelegenheid van het uitkomen van dit Nederlandstalige standaardwerk over de mondharp, werd de schrijver op 30 april 1992 in de gelegenheid gebracht een 8 uur-durend radioprogramma samen te stellen over de wereld van de mondharp in allerlei culturen. Dit gebeurde in samenwerking met Walter Slosse in het radioprogramma
De Wandelende Tak. Eveneens werd hij uitgenodigd voor een interview over zijn boek in het VPRO televisie-programma "Reiziger in Muziek". Het interview werd opgeluisterd met een mondharp-duet van de twee Parijse specialisten John Wright en Tran Quang Hai.Recensies over De Gedachtenverdrijver:


Dit boek is van een oprecht gepassioneerde, en daarom zelfs voor mondharphaters als ikzelf prachtig. Hier is eenvoudigweg alles te vinden wat wij ooit over de mondharp wilden weten, maar te bang waren om te vragen.
Bastiaan Bommeljé, NRC Handelsblad
______
Fascinerend, met grote kennis en eruditie geschreven.
Atte Jongstra, Vrij Nederland
______
Er wordt hier boeiend de hele wereld rondgereisd. Door zijn uitgebreid en knap bewandeld parcours maakt het boek vooral gedachten los, bedenkingen om bij te houden, zeker niet om zo vlug mogelijk te verdrijven.
Al de Boeck, Gandalf

 _________

De monografie is enkel nog verkrijgbaar bij

STICHTING ANTROPODIUM

gebruik de volgende componenten indien u per i-meel wilt bestellen:
 PhonsBakxapestaartantropodiumpunttweakdslpuntnl


meer literatuur over mondharp