Titel:
De Launeddas

subtitel:
Rietinstrument
van de Sarden

omschrijving:

De
launeddas is een blaasinstrument dat al vijfentwintig eeuwen de boventoon voert in de volksmuziek op SardiniŽ. Het bestaat uit drie rietstengels van verschillende lengte. De mond van de speler dient als windkamer. Achter de launeddas-praktijk schuilen vele geheimen, en voor zover de vroeger grootmeesters ze niet in hun graf meenamen, geeft dit boek ze prijs.

De monografie behandelt niet alleen de muzikale aspecten, de oorsprong en de constructie van de launeddas. De auteur beschouwt het instrument dan ook als een bron voor bijgeloof en magie, listen en intriges. Hij voert legendarische launeddas-meesters ten tonele en vertelt over hun ongekende rivaliteit onderling.

Het boek is de eerste Nederlandse publikatie over de launeddas, en werd geschreven ter gelegenheid van een concert door launeddas-meester Luigi Lai in Middelburg. Het is tevens een eerbetoon aan de jonggestorven Deense etnoloog Andreas Fridolin Weis Bentzon, die op SardiniŽ jarenlang onderzoek deed naar het instrument. Gedeelten van dit boek zijn gebaseerd op zijn geschriften.

Bakx' monografie werd in 2000 in de Logodurees-Sardische taal vertaald door Antiogu Cappai-Cadeddu onder de titel:

Is Launeddas.
Istrumentu Musicale de sos
Sardos de Deris e de Oe.

Verwacht wordt dat de Sardische vertaling van deze monografie zal worden uitgegeven op de toekomstige CD-Rom van De Nederlands-Sardische cultuurvereniging Muska Maghedda in Amsterdam.

gegevens:

wetenschapsterrein: etnomusicologie, cultuurhistorie
auteur: Phons Bakx
uitgave: BŚrad-DŻrbeheer
plaats: Middelburg
jaar: 1995
ISBN: 90-802642-1-0 geb.
NUGI: 933
aantal pagina's: 68

exemplaren van deze monografie zijn enkel nog als overdruk (fotokopieŽn) te verkrijgen bij:

Stichting Antropodium
Lijsterbeslaan 19
4334 BM
Middelburg

prijs: euro 10,00 (portokosten inbegrepen)
voor bestellingen:
phonsbakxapestaartantropodiumpunttweakdslpuntnl