Orang Genggong

(= mondharpspelende mens)

De muziekgroep Orang Génggong richt zich tot traditionele muziek en dans vanuit de Indonesische archipel. De musici voeren hun muziek uitsluitend uit op traditionele Indonesische muziekinstrumenten.
Op één na zijn alle musici van Indonesische afkomst en wonen zij in Nederland. De kerngroep bestaat uit 5 leden - de muzikale bezetting wordt per uitvoering aangepast aan de dans.

 

 

Krijgsdans

Hormat, moment van de spirituele groet in de
naga pencak silat-krijgsdans

 

 

naga pencak silat  - kembangan

Naast de verscheidenheid aan Indonesische muziekstijlen verzorgt Orang Génggong ook het visuele onderdeel van de traditionele krijgsdans, de Naga Pencak Silat. Aan de groep is minstens één gespecialiseerde uitvoerder van deze Javaanse krijgskunst verbonden. Ook het aantal krijgsdansers kan per gelegenheid worden aangepast.

De krijgsdans die wordt uitgebeeld, stamt uit Java en benadrukt letterlijk de oude krijgstraditie van de lage gevechtshoudingen. De kosmogonie van de Naga Pencak Silat concentreert zich op de kembangan, de (kosmische) bloem. De kembangan is van belang voor de individuele schijngevechten waarin de dans op traditionele of spirituele wijze wordt uitgevoerd.


muziekinstrumenten

génggongsusapsulingengungtarompet
bonang panerusgongssarončiblonkěndangtifa

Temidden van de melodie- en slaginstrumenten bevindt zich het unicum van het gebruik van de houten mondharp van de eilanden Bali en Lombok, de zogeheten génggong waaraan de muziekgroep eveneens haar naam ontleent. Daarnaast wordt ook de susap bespeeld, een langwerpige bamboehouten mondharp uit Papua Niugini.

Er worden blaasinstrumenten bespeeld, zoals suling, de bamboehouten melodiefluit uit de Soendalanden, het Balinese ééntoons-rietinstrument engung, de schalmei uit Java: tarompet, en een 'hoornpijp'-achtig rietinstrument dat vermoedelijk afkomstig is uit de binnenlanden van Sumatra.

Slagwerk wordt geleverd op metallofonen zoals bonang panerus (West-Java), hangende gongs voor metrische interpuncties en saron (metallofoon). Ook zijn er diverse trommels aanwezig: de
čiblon, een buikvormige tweezijdige trommel uit West-Java, een kěndang uit Bali en de tifa-trom van Maluku.


musici

Dris Alexander
(Sulawesi)
bonang panerusčiblonkěndangsaron

Kelas van de Gruiter (Java)
čiblongénggong

Phons Bakx (Nederland)
génggongssusapengung

Franky Berhitu (Maluku)
sulingriettifagénggongtarompetengung

danser

André Kleeman (Java)
dansvormen: naga pencak silatkembangan

 


Stichting UjungStichting Antropodium

De muziekgroep Orang Génggong kwam voort uit samenwerking tussen Stichting Ujung en Stichting Antropodium sinds 1993.

Stichting Ujung
is een organisatie die zich vanuit een traditionele Indonesische achtergrond bezighoudt met de vertolking van muziek en dans in experimentele vorm.


Stichting Antropodium
organiseert evenementen aangaande geselecteerde thema's en onderwerpen uit de etnomusicologie en de culturele antropologie. Antropodium geeft regelmatig literatuur en cd's uit op voornoemde vakgebieden.

Informatie

Voor optredens van de groep Orang Génggong kunt u contact opnemen
e-mail:
contact met Orang Génggong

of per post:
Stichting Antropodium
Lijsterbeslaan 19
4334 BM
Middelburg (NL)
tel. 0118 - 624 934

  ◄ Terug naar INDEX