REISVERSLAG IERLAND

GROEN EILAND
ZWARTE STAD

  

 
Een kunstenaar is een avonturier, maar
niet iedere avonturier is een kunstenaar
.

Nog voor zijn twintigste verjaardag ontdekte Phons Bakx (1956) tijdens twee reizen naar Ierland de verschillen en overeenkomsten tussen het creatief gericht onderzoek van de één en de neurotische zwerfdrang van de ander. Muziek, taal en folklore van Ierland vormden naast schokkende ervaringen in het zinderende Dublin de eerste bewuste inspiraties voor de latere ontwikkeling van Phons Bakx tot antropologisch kunstenaar.
In
GROEN EILAND - ZWARTE STAD bracht hij zijn herinneringen aan de twee afzonderlijke reizen samen.

Het eerste deel GROEN EILAND vertelt over de lifttocht van zes Nederlanders en één Ier door Groot-Brittanië en Ierland. Daarna trokken ze met paard-en-huifkar verder. Aan Bakx' reisverslag gaan korte beschouwingen en reisfragmenten van de overige Nederlandse reizigers vooraf. Ieder heeft het zijne of hare weten te halen uit deze droomtocht door een ongerepte natuur. Maar ook de plannen voor een communaal-ecologisch leef- en werkverband in Ierland bleven een droom. 

In het tweede deel ZWARTE STAD, beschrijft Phons Bakx zijn solitaire verblijf in het overbevolkte stadscentrum van Dublin anno 1975. In deze tekst blijkt reeds zijn vroege interesse voor de antropologie. In zijn observaties komt steeds zijn verwondering over de Ierse volks- en stadscultuur aan de oppervlakte. Daaronder zijn de woelingen voelbaar van een onrustige adolescent, maar ook een intense sympathie met de mensen die in de marge van de Ierse maatschappij een noodlijdend bestaan leiden.

 

uitgave: Antropodium 2001,
ISBN 90-802642-7-X
druk: ADZ,Vlissingen
z/w-illustraties en z/w-foto's
80 pagina's
prijs: euro 13,00 (incl. Porto)

deze publicatie is enkel verkrijgbaar bij

Stichting Antropodium

 voor bestelling :

antropodiumapestaartgmailpuntcom

 achterzijde boek: de auteur op 18-jarige leeftijd
bij de Bank of Ireland in Dublin
 

 

 

Terug naar overzicht ESSAYS